Az illatanyag mentesség előnyei

Mi az illat?

Az “illat” illékony vegyszerek és egyéb összetevők keverékéből létrehozott légnemű anyag . Az illat arra szolgál, hogy aromát biztosítson vagy elfedjen egy szagot.

Az “illatanyag-mentes irányelv” olyan protokoll, elv vagy terv, amelynek célja az illatmentes légkör megteremtése.

Melyek az illatosított termékek?

Az illatosított termék olyan áru, amely hozzáadott illatanyagot tartalmaz. Ilyenek a légfrissítők, szagtalanítók, tisztítószerek, mosószerek, öblítők, illóolajok, gyertyák, szappanok, testápolási termékek, kölnivizek és kézfertőtlenítők.

A probléma

A parfüm a világ öt legfontosabb emberi allergénje közé tartozik. Súlyosan károsítja mind az embert, mind a házi- és vadon élő állatokat.

Az illatosított termékeket számos negatív emberi egészségre és társadalmi hatással hozták összefüggésbe a lakosság körében, különösen az olyan érzékeny csoportokban, mint az asztmás betegek.

Átlagosan: a lakosság 32%-a számol be káros egészségügyi hatásokról, illatosított termékeknek való kitettség esetén.

Az egészségkárosító hatások típusai a lakosság körében: 17% légzési problémák, 13% nyálkahártya-tünetek, 13% migrénes fejfájás, 9% bőrproblémák, 7% asztmás rohamok, 5% neurológiai problémák, a hosszú távú kockázatok közé tartozik az endokrin károsítók okozta hormonális diszfunkció és a rák.

Másodlagos ártalmak

A dohánytermékek „másodlagos-passzív füstjéhez” hasonlóan az illatosított termékek széleskörű ártalmai elvezetnek a „másodlagos illatok” problémájához, avagy a nem szándékos vagy akaratlan érintkezéshez, amelytől a lakosság heti rendszerességgel szenved.

Az illatosított áruk a beltéri légszennyező anyagok fő forrásai lehetnek, ugyanakkor a beltéri levegő minőségét nem szabályozzák vagy ellenőrzik megfelelően.

Emellett az illatosított árucikkek fontos szerepet játszanak a kültéri levegőszennyezésben, mivel kibocsátáskor a szabadba jutnak a kül és beltéren egyaránt használt termékekből.

Hiányzik az információ az illatosított termékekben található egyes vegyi anyagokról, mert egyetlen ország törvénye sem írja elő a címkén, a biztonsági adatlapon vagy máshol található összes összetevő közzétételét.

Ehelyett egy termék az "illat" (vagy más jogilag elfogadható kifejezés, például "parfüm") általános kifejezést használhatja önmagának leírására az összes összetevő helyett külön -külön, bár a termék "illata" több tíz -száz vegyületből áll, körülbelül 4000 azonosított illatkomponenssel.

Hiányzó információk az illatosított termékek egyes vegyi anyagairól, mivel egyetlen ország jogszabálya sem írja elő az összes összetevő felfedését a címkén, a biztonsági adatlapon vagy máshol.

Ehelyett egy termék az "illat" általános kifejezést (vagy más jogilag elfogadható kifejezést, például "parfüm") használhatja önmagának leírására az összes összetevő külön-külön helyett, bár a termék "illata" több tíz-száz vegyületből áll, körülbelül 4000 azonosított illatkomponenssel.

Anyagi károk

Jelentős pénzbeli és nem pénzbeli költségek, amelyek az alábbiakhoz kapcsolódnak: káros egészségügyi hatások, kiesett munkanapok és munkahelyek elvesztése, hozzáférés elvesztése, rokkantság, kockázat és peres eljárások, beltéri és kültéri levegőszennyezés, valamint illatosított termékek, például légfrissítők vásárlása.

Az illatanyagmentességi irányelv érintettjei

Az illatanyag-mentességre vonatkozó szabályozások különféle megközelítéseket kínálnak, azonban egy közös valamennyiben: az egyének kötelesek kerülni illetve tartózkodni az illatosított fogyasztói termékek használatától a szóban forgó helyszíneken.

Az irányelvek példákat hoznak középületek, szervezetek, oktatási létesítmények, kormányzati szervek, egészségügyi szolgáltatók, kórházak, közösségek, magánvállalkozások és éttermek esetében. Ezen szabályok vonatkoznak az alkalmazottakra, a szervezeti tagokra, a látogatókra, a résztvevőkre, a lakókra, az oktatatókra,  a diákokra, a szülőkre, a támogatókra, a vendégekre, a nyilvánosságra, a vállalkozókra, a takarítószemélyzetre, az önkéntesekre, a betegekre és mindazokra, akik belépnek az épületekbe.

Az  illatosított termékek mindenkor tilosak többek között a CDC tulajdonában lévő, bérelt vagy bérelt belső térben.

Miért vezetnek be illatanyagmentes irányelveket?

  • a lehető legegészségesebb beltéri levegő minőségének biztosítása érdekében a vendégek számára, és olyan épületek kialakítása, amelyek környezetbarátak és egészségesek az ember számára;

     
  • az általános egészségügyi kockázatok csökkentése vagy az egészséges környezet előmozdítása érdekében, amely tulajdonságaiban és programjaiban illat- és szennyeződésmentes;

     
  • az illatérzékenyek számára. A cél az, hogy érzékenyek legyünk a résztvevőkre, a személyzetre, más önkéntesekre és a parfüm- és vegyszerérzékeny látogatókra;

     
  • Az illat nem megfelelő a professzionális munkahelyi légkörhöz, és egyes illatanyagokat tartalmazó elemek károsak lehetnek a vegyszerérzékeny, allergiás, asztmás vagy krónikus fejfájásban/migrénben szenvedő alkalmazottak egészségére

Az illatosított vagy illatmentes környezetet részesítik előnyben az emberek?

A lakosság 48%-a támogatná az illatmentes munkahelyi politikát

51%-uk azt szeretné, ha az egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek illatmentesek lennének

60%-a illatos levegő nélküli szállodát választana.

Ezek az arányok magasabbak a sérülékeny alpopulációk esetében.

Az Illatmentes tisztítási megoldás

A szennyező vegyszerek és illatosított termékek használatának fenntartható alternatívája a telített száraz gőz, amely nagyhatású fertőtlenítő anyag. Ez egy természetes mélytisztítási módszer, amely az illékony vegyszerek drasztikus csökkentésével jobb levegőminőséget garantál a helyiségekben.

A száraz gőztisztítók nagyon hatékonynak bizonyultak a higiénia szempontjából, és megfelelnek az élelmiszerekkel érintkező felületekre és más felületekre vonatkozó szabványoknak.